Dinsdag 28 jan

Weerbericht Nederland

Flinke buien, overdag onstuimig
28 jan. 2020, 0:00 uur
Het is bewolkt en het komt tot flinke buien. Overdag is het onstuimig met buien. Deze buien kunnen vergezeld gaan van hagel, onweer, lokaal smeltende sneeuw en zware windstoten tot 80 km/uur. Het wordt 5 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig met elke dag kans op regen. Het wordt ook weer zachter met vanaf vrijdag temperaturen van 10-12 graden.

Vannacht blijft het niet droog met flinke buien. De zuidenwind neemt langzaam weer in kracht toe en draait naar het zuidwesten. Boven land wordt de wind matig en aan zee (vrij) krachtig. De temperatuur ligt rond 5-6 graden.

Overdag is het onstuimig en de bewolking overheerst. In de ochtend trekken flinke buien over het land. Deze buien kunnen winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en wellicht ook een vlok kletsnatte sneeuw. In de kustgebieden zijn windstoten tot 75-80 km/uur mogelijk. In de middag neemt de buiigheid geleidelijk af en breekt af en toe de zon door de wolken heen.

De vlagerige westen- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land (4-5 bft.) en krachtig tot hard aan zee, windkracht 6 tot 7. De temperatuur ligt rond de 5 graden, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. Voor het gevoel is het een koude dag met temperaturen die aanvoelen als net boven nul.

In de avond komt het nog tot buien met aanhoudend kans op hagel en een klap onweer. In de nacht naar woensdag beperken de buien zich tot de kustgebieden. De zuidwestenwind is matig boven land en (vrij) krachtig in de kustgebieden. Bij de Wadden is de wind hard, windkracht 7. De temperatuur daalt naar 2 tot 4 graden met lokaal kans op gladheid.

Woensdag is het in de ochtend droog met naast wolkenvelden ook geregeld zon. In de middag komt het tot buien, maar tussendoor blijft ruimte voor de zon. De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar 6 graden in het noorden en noordoosten en naar 8 in het zuiden en zuidwesten.

Donderdag is het bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het zuidwesten flink regenen. De middag verloopt kletsnat. De overwegend matige zuidenwind neemt in de middag in kracht toe en wordt zuidwest. Boven land gaat de wind matig tot vrij krachtig waaien en aan zee krachtig tot hard. In het zuidwestelijk kustgebied wordt de wind stormachtig, windkracht 8. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden. In het zuiden kan het hier en daar 10 graden worden.

Vrijdag is de westen- tot zuidwestenwind weer afgenomen naar matig tot (vrij) krachtig. Het weerbeeld laat eerst lokaal nog wat zon zien, maar al vrij snel is het bewolkt en in de middag volgt vanuit het westen opnieuw regen. De dubbele cijfers zijn weer terug, want de temperatuur stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12 in het zuiden. Op de Wadden blijft het kwik net onder de 10 graden.

Ook in het weekend blijft het niet droog. Zaterdag gaat het al vrij snel vanuit het westen regenen, gevolgd door enkele buien. Zondag is het eerst droog, maar in de loop van de middag stijgt weer de kans op regen. De zuidwestenwind is nog steeds duidelijk aanwezig en de temperatuur stijgt naar een zeer zachte 10 tot 12 graden. In het zuiden kan het lokaal 13 graden worden.

Volgende week blijft het wisselvallig. Na een zeer zachte start met temperaturen van 10 tot 13 graden, gaat het kwik in de loop van volgende week geleidelijk omlaag.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.