Zondag 5 apr

Weerbericht Nederland

Warme zondag met veel zonneschijn
5 apr. 2020, 07:03 uur
De zon schijnt volop en het wordt op veel plaatsen een warme dag met 20 tot lokaal 23 graden. In het noorden en noordwesten wordt het 18-19 graden. Morgen schijnt de zon eerst volop, in de middag neemt in het westen de bewolking toe gevolgd door wat lichte regen. Het wordt 17-23 graden. De rest van de week schijnt de zon flink. Het blijft warm met 16 tot 22 graden.

Vanochtend schijnt de zon volop. Het is droog en de zwakke zuidoostenwind neemt geleidelijk toe naar matig. De temperatuur stijgt snel en aan het eind van de ochtend is het van noord naar zuid 12 tot 17 graden.

Vanmiddag blijft het zonovergoten en op veel plaatsen wordt het voor het eerst dit jaar een warme dag. Het kwik stijgt naar 20 tot 22 graden, in het zuiden kan het lokaal 23 graden worden. Alleen bij de noordkust, de Waddeneilanden, West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en het westen van Zeeland blijft het kwik, met 18-19 graden, iets onder de 20 graden. De zuidoostenwind is matig, in het noordwestelijk kustgebied en bij het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, windkracht 5.

Het is uitnodigend om van het zonnige en warme weer te genieten, maar doe dat in je eigen tuin of op het balkon. Wees verstandig en blijf thuis! Let wel op de zonkracht, want deze is 4 en dat betekent dat je, tussen 13 en 15 uur, na een half uur kan verbranden.

Vanavond is het eerst nog aangenaam, maar zodra de zon onder gaat koelt het snel af en merk je dat het nog april is. Om 19 uur is het nog 16 tot 20 graden, om middernacht is het 9 tot 12 graden. De temperatuur daalt komende nacht uiteindelijk naar 5 tot 9 graden. Er is geen bewolking en de bijna volle maan is goed zichtbaar. De zuidoostenwind is matig, bij de Wadden en het IJsselmeer is de wind vrij krachtig. Geleidelijk draait de wind naar zuid.

Morgen is het in de ochtend overal zonnig. Het blijft droog en het kwik stijgt weer snel. Tegen het middaguur is het 15 tot 18 graden en er waait een matige zuidenwind.

In de middag neemt in het westen en zuidwesten de bewolking toe en aan het eind van de middag stijgt daar de kans op wat lichte regen. Elders blijft het droog en tot ver in de middag zonnig. De temperatuur stijgt naar 17 tot 19 graden in het westen en naar 20 tot 22 graden in het binnenland. In het zuidoosten kan het lokaal 23 graden worden. De waait matig uit het zuiden tot zuidwesten. Aan het eind van de middag wordt de wind westelijk, het eerst in het westen van het land. 

In de avond is het bewolkt en van west naar oost trekt een gebied met wat lichte regen over het land. In de nacht naar dinsdag is het in het westen weer droog met flinke opklaringen, landinwaarts blijft het nog bewolkt met soms wat lichte regen. De temperatuur daalt naar 6 tot 8 graden en er waait een zwakke westenwind.

Dinsdag is het overal weer droog en waaien doet het niet of nauwelijks. De zon schijnt weer flink, maar in de middag komen landinwaarts ook stapelwolken tot ontwikkeling. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden in het noorden en westen en naar 19-20 graden in het midden, oosten en zuiden. Op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland wordt het maximaal 14-15 graden. Daarmee is het overal zachter dan de 10 tot 13 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. 

Woensdag schijnt de zon weer volop. Het blijft droog en er waait een zwakke noordenwind. De temperatuur stijgt naar 16 tot 19 graden in het noorden en westen en naar 20 tot 22 graden in de rest van het land. Lokaal kan het in het zuiden 23 graden worden. 

Ook donderdag en vrijdag schijnt de zon flink. Het blijft droog en ook is het weer zeer zacht voor de tijd van het jaar. In het noorden en westen is het veelal 16 tot 18 graden, elders stijgt het kwik naar 19 tot 21 graden. De zonkracht is 4 tot 5 en dat betekent dat je na 20-30 minuten kan verbranden. 

In het Paasweekend schijnt geregeld de zon, maar de kans op een bui neemt geleidelijk toe. Het blijft zacht met een middagtemperatuur van 15 tot 20 graden. Volgende week is de verwachting wat onzeker. Het kan vrij zonnig en warm lenteweer blijven, maar de kans dat het licht wisselvallig wordt met lagere temperaturen is toch wat groter. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.