Dinsdag 25 jun

Weerbericht Nederland

Snikhete dag, oosten 37 graden
25 juni 2019, 7:51 uur
Het wordt vandaag extreem heet met 30-37 graden. In de middag steekt een westenwind op en gaat de temperatuur vanuit het westen op steeds meer plaatsen omlaag. Als eerste gebeurt dit in Zeeland. Komende dagen zijn er flinke temperatuurverschillen met 18-23 graden aan zee en 24-30 graden landinwaarts. Er is veel zon, maar vooral aan de kust en in het noorden ook bewolking.

Na een bijzonder zachte nacht met minima van 18-23 graden warmt de zon de lucht vanochtend snel op. Eerst zijn er regionaal wat velden dikkere bewolking, maar die trekken naar het noordoosten weg. Later in de ochtend is het vrijwel overal volop zonnig met lokaal wat velden hoge bewolking. De wind is matig en waait uit het zuidoosten.

Vanmiddag draait de wind als eerste in Zeeland naar het westen. Na een maximumtemperatuur van circa 29 graden daalt de temperatuur daar dan alweer naar een graad of 25. In de rest van het land wordt het 30-36 graden met de hoogste temperaturen in het oosten. Mogelijk wordt in Twente de Achterhoek, het oosten van Noord-Brabant of in Limburg lokaal zelfs 37 graden gehaald. In de loop van de middag draait de wind in het westen en midden op steeds meer plaatsen naar het westen en koelt het een aantal graden af.

Het weerbeeld bestaat vanmiddag uit veel zon en hoge bewolking. Daarbij is er in het westen wat meer bewolking dan in het oosten.

Vanavond zijn er grote temperatuurverschillen in het land. Om 20:00 uur is het in het oosten nog 31-33 graden. Langs de westkust waait een matige wind van zee en is het 19-22 graden. In Breda, Utrecht en Heerenveen is het dan circa 27 graden. Op de meeste plaatsen is het is het vanavond tot zonsondergang zonnig, in de kustgebieden is er wat meer bewolking.

Rond middernacht varieert de temperatuur van 18 graden aan de westkust tot 24 in het oosten. In de nacht koelt het nog iets verder af. De minima komen uit tussen 17 en 20 graden. Het binnenland houdt brede opklaringen. De kustgebieden hebben wolkenvelden.

Morgenochtend start in de kustprovincies met lage bewolking. In het binnenland is het zonnig. In de loop van de ochtend lost de bewolking in de kustprovincies wat op en wordt het ook daar op veel plaatsen zonnig, maar aan de kust blijft regelmatig bewolking van zee binnendrijven. Het blijft wel overal droog.

Morgenmiddag is het landinwaarts zonnig, maar de westkust en het noorden hebben soms wolkenvelden vanaf zee. Er zijn grote temperatuurverschillen. Op de Wadden wordt het 19 graden en in de kustgebieden 20-22 graden. In het oosten en zuidoosten wordt het 28-31 graden met de hoogste maxima in Limburg. In Utrecht wordt het circa 25 graden. De wind is matig en waait uit het noordwesten tot noorden.

Morgenavond is het wisselend bewolkt met meer wolken in het noorden en langs de westkust dan in het binnenland. De temperatuur om 20:00 uur varieert van 16 graden op Terschelling tot 27 in Limburg. In de nacht naar donderdag koelt het af naar 11 graden in het noorden en 15 graden in het zuidoosten. Hierdoor kan het ook landinwaarts in de huizen afkoelen.

Donderdag waait er een matige noordenwind. In het noorden komen wolkenvelden voor. In het midden en zuiden wordt het een zonnige dag. Pas wel op met de zon, want in de middag is de zonkracht met 7-8 bijzonder hoog. De onbeschermde huid kan binnen 15 minuten verbranden. In het wat meer bewolkte noorden en direct aan de westkust wordt het 18-21 graden. In het midden wordt het 22-25 graden en in Noord-Brabant en Limburg wordt het 26-28 graden.

Vrijdag wordt een zonnige dag. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en dat geeft opnieuw fikse temperatuurverschillen. De maxima komen uit tussen 20 graden aan de noordkust en 27-28 graden langs de grens met België.

Het weekend verloopt zonnig en behoorlijk heet. In het midden, zuiden en oosten van het land wordt het 29-33 graden. In de kustprovincies is het met 25-29 graden wat minder heet. Op de Wadden wordt het 23-25 graden.

Begin volgende week volgt een overgang naar een licht wisselvallig weertype met dagelijks kans op buien. Daarbij is kans op een onweersbui. De temperatuur zet een daling in en de maxima liggen halverwege volgende week waarschijnlijk rond 23 graden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.