Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

21 juli 2019

Aanvankelijk is het in delen van West- en Centraal-Europa nog (licht) wisselvallig: in delen van Groot-Brittannië valt flink wat neerslag en in de Alpen komen (onweers)buien voor. Volgende week maakt deze wisselvalligheid plaats voor zomerweer en verovert hitte vrijwel het gehele continent: in Spanje, Frankrijk en Turkije zijn lokaal temperaturen rond 40 graden mogelijk en ook op de Balkan, in Italië, de Alpenlanden, Duitsland en Engeland wordt het heet met op uitgebreide schaal temperaturen (ruim) boven 30 graden.

West-Europa

Frankrijk
Bewolkte perioden en perioden met zon wisselen elkaar af. In de zuidelijke helft is kans op een lokale (onweers)bui. De maxima liggen tussen 22 en 25 graden in Normandië en Bretagne, verder landinwaarts is het 30 graden of meer. De komende dagen is er steeds meer ruimte voor de zon. Ook gaan temperaturen flink omhoog: op uitgebreide schaal wordt het 35 graden, lokaal wordt de 40 graden zelfs bereikt!

Groot Brittannië
In Schotland is het grijs en valt flink wat regen. In Engeland breekt de zon regelmatig door, maar is ook kans op een enkele bui. De maxima variëren van 20 graden in Glasgow tot 26 graden in Londen. Volgende week wordt het droger en zonniger. Ook gaan de temperaturen flink omhoog: in Engeland wordt het op veel plekken meer dan 30 graden, terwijl het in Schotland ruim boven de 20 graden is.

Zuid-Europa

Griekenland
De zon schijnt volop, al ontstaan boven het vasteland en voornamelijk in het noorden wel enkele stapelwolken. De kans op een bui is echter klein. Op Kreta is het 28 graden, in Athene wordt het 34 graden. De komende dagen blijft het volop zonnig. Ook is het heet met op de eilanden in de Egeïsche zee temperaturen van 30-33 graden en op het vaste land 32-37 graden.

Italië
Het is zeer warm: op het vasteland loopt de temperatuur uiteen van 28 tot 35 graden, op Sicilië is het 28-30 graden en op Sardinië is het ruim 30 graden. Daarbij schijnt de zon flink, alleen in het uiterste noorden is kans op een onweersbui. Volgende week verandert aan het weerbeeld weinig: het blijft volop zonnig met in het uiterste noorden kans op een onweersbui. Het wordt nog warmer: 30-38 graden.

Kroatië
De zon schijnt volop, al komt in het noorden ook wat sluier- en stapelbewolking voor. Wel blijft het zo goed als droog. Het is erg warm met temperaturen van 30-33 graden. De komende dagen wordt het alleen maar zonniger. Bovendien wordt het heet: in vrijwel het gehele land wordt het ruim 30 graden en in steden als Zadar en Split stijgt de temperatuur zelfs tot 35 graden. In Istrië is het 31-34 graden.

Portugal
Het is flink zonnig, al kan langs de kust soms wat bewolking van zee over het land trekken. Het is zeer warm: 37 graden in het binnenland, 30 graden in Faro en 23-28 graden aan de westkust. De komende dagen verandert er weinig aan dit weerbeeld en het blijft heet met 33 graden in Lissabon tot lokaal 39 graden landinwaarts. De tweede helft van volgende week gaan de scherpste kantjes van de hitte eraf.

Spanje
Lokaal komt een onweersbui voor, maar over het algemeen is het ronduit zonnig en heet. Aan de costa's is het prima strandweer met 30-34 graden, landinwaarts is het zeer heet met temperaturen rond of zelfs boven 40 graden. De komende dagen blijft het weerbeeld bestaan uit zon en enkele stapelwolken en zeer lokaal een (onweers)bui. De hitte houdt zeker tot halverwege volgende week aan.

Turkije
Het is zonnig. In Istanboel is het 31 graden, in Ankara 29 graden en aan de toeristische kustplaatsen aan de zuidkust is het maar liefst 35-40 graden. De komende dagen verandert er weinig. In het noorden valt lokaal een (onweers)bui, verder schijnt de zon volop en is het met 34-40 graden heet.

Centraal Europa

Duitsland
Wolkenvelden en zonneschijn wisselen elkaar af, in het zuiden valt lokaal een bui. De temperatuur loopt uiteen van 22 graden in het noorden tot 30 graden in het zuidwesten. Volgende week komt er steeds meer ruimte voor de zon en stijgt de temperatuur op uitgebreide schaal naar tropische waarden. Woensdag kan de temperatuur in het zuidwesten oplopen tot maar liefst 39 graden!

Oostenrijk
Er komen buien voor, soms gaan deze buien gepaard met onweer. Tussen de buien door laat de zon zich af en toe zien. De maxima lopen uiteen van 23 graden in Vorarlberg tot 30 graden in het (zuid)oosten. Volgende week is de kans op buien klein, schijnt de zon flink en is het op uitgebreide schaal tropisch warm. Later in de week zijn temperaturen van 35 graden of zelfs iets daarboven niet uitgesloten.

Zwitserland
Er komen enkele buien voor, maar de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Na vandaag is de kans op buien klein, laat de zon zich veel zien en stijgt de temperatuur in de dalen naar meer dan 30 graden. In de loop van de week stijgen de temperaturen alleen nog maar verder en in de steden kan het dan zelfs 35-37 graden worden.


Daan van den Broek Daan van den Broek Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.