Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

21 mei 2019

In grote delen van Europa is het wisselvallig weer. Vooral in Centraal-Europa komen aanvankelijk flinke regen- en onweersbuien voor. In het zuidwesten schijnt de zon en wordt het geleidelijk warmer met in het weekend temperaturen boven de 30 graden. Ook in Griekenland en Turkije is het prima vakantieweer, maar lokaal is kans op een regen- of onweersbui.

West-Europa

Frankrijk
Het weerbeeld is deze week wisselend. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Verspreid over het land vallen enkele buien en bij die buien is kans op onweer. De temperatuur stijgt naar 18-23 graden. In Parijs is het deze week 20-22 graden. Langs de zuidkust, de Côte d'Azur, schijnt de zon flink en wordt het 24-27 graden.

Groot Brittannië
De zon schijnt flink en het is in Engeland en Wales droog. Aan het eind van de week neemt de kans op regen weer toe. De temperatuur stijgt in Londen naar 20-21 graden. Elders liggen de maxima tussen de 15 en 19 graden. In Schotland is het wisselvallig met enkele buien. De temperatuur is met 13-18 graden iets lager.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is de eerste dagen prima vakantieweer. De zon schijnt flink en het is droog. Vanaf donderdag neemt op het vasteland, de westelijke eilanden en op Kreta de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. De eilanden in de Egeïsche Zee houden het droog. De temperatuur stijgt naar 24-28 graden. Later in de week gaat de temperatuur iets omlaag, maar het blijft aangenaam.

Italië
Er zijn perioden met zon en in het noorden en midden van het land komen enkele regen- en onweersbuien voor. In het zuiden blijft het droog. Aan het eind van de week neemt overal de kans op buien toe en daarbij kan onweer voorkomen. De temperatuur stijgt in Rome naar 21-24 graden, in Milaan naar 24-26 graden.

Kroatië
Er zijn wolkenvelden en aanvankelijk komt het tot enkele buien. De komende dagen neemt de buienkans af en gaat de zon flink schijnen. De temperatuur stijgt naar 20-24 graden. In het weekend neemt de buienkans weer toe. De temperatuur stijgt in Istrië naar 22 graden. In Split wordt het enkele graden warmer.

Portugal
De zon schijnt flink en het blijft droog. Aanvankelijk is het 20 graden in Porto en 25 in Lissabon. In het weekend wordt het warmer met temperaturen die oplopen naar 26-32 graden. In de Algarve schijnt de zon en wordt het ook warmer. De eerste dagen is het 23 graden, komend weekend wordt het 28-30 graden. Op Madeira schijnt de zon, maar de eerste dagen trekken wolkenvelden over. Het is 23 graden.

Spanje
De zon schijnt flink en op een lokale bui na is het droog. Later in de week neemt de kans op een bui in het noorden geleidelijk toe. De temperatuur gaat weer omhoog en stijgt langs de costa's naar 23-28 graden. In het binnenland stijgt de temperatuur weer tot boven de 30 graden en in het weekend kan het in Sevilla 36 graden worden.

Turkije
Voor vakantiegangers is het prima weer. De zon schijnt en langs de west- en zuidkust blijft het droog. Aan de noordkust is kans op enkele buien en daarbij is onweer mogelijk. De temperatuur stijgt in Istanboel naar 23-26 graden. In Izmir en Antalya wordt het 27-30 graden.

Centraal Europa

Duitsland
De eerste dagen is het vooral in het midden en zuiden kletsnat met aanhoudende regen. Ook hagel en onweer komen voor en het is slechts 12-15 graden. De komende dagen wordt het droog en schijnt de zon geregeld. Aan het eind van de week neemt de kans op buien overal weer toe. De temperatuur gaat omhoog en in het weekend is het 17-22 graden.

Oostenrijk
Het is regenachtig en met 13-18 graden ook vrij fris. De komende dagen nemen de neerslagkansen tijdelijk af en de temperaturen stijgen. In het weekend neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien weer toe. De temperatuur stijgt naar 18-22 graden met de hoogste waarden in Karinthië en Wenen.

Zwitserland
Het is wisselvallig met een mix van zon, wolken en soms wat regen. De temperatuur stijgt naar 19-22 graden, in Basel kan het donderdag 25 graden worden. In Lugano komt de middagtemperatuur op 21-24 graden uit.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.